És el vuitè any d'experiència i ja es consolida com a una vivència amb una profunditat didàctica considerable.

Ens situem a l'IES Ramon Berenguer IV, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona). Aquest institut va engegar, ara fa vuit anys, un projecte de sensibilització educativa amb alumnes de la secundària obligatòria del seu centre.
Aquest projecte de sensibilització consisteix en la visita al campament de refugiats saharauis de Dajla, al desert del Sàhara del territori argelí. Aquest campament és el que, per situació allunyada del centre neuràlgic de l'ajuda humanitària, rep menys suport internacional.
En el marc d'aquest campament i donada la naturalesa de centre educatiu, alumnes de Batxillerat i ex-alumnes de l'IES realitzen un viatge on el principial objeciu és l'aportació personal i educativa del mateix.
Al llarg de la preparació del viatge, els alumnes s'encarreguen de recollir el material escolar, material informàtic i sanitari que es demana des del propi campament. El contacte des de ja fa uns anys ha permès que el projecte es centrès en les necessitats específiques dels refugiats. Per aquest motiu, un dels col·lectius més desfavorits en aquesta situació són els nens i les persones grans. Aquesta consideració va ser la impulsora de l'actual projecte.
El PROJECTE DEL CENTRE

El projecte del centre es basa en l'aportació de material a les escoles i la conseqüent realització d'activitats lúdiques, didàctiques i pedagògiques amb els nens de les escoles.
En l'organització del temps, al matí es preparen per assistir a les escoles d'educació primària i a les d'educació especial: escola de cecs, escola de disminució i escola de dones.
En cadascuna de les escoles es realitzen activitats que prèviament han estat preparades a Santa Coloma per un grup de treball que ha organitzat aquestes activitats amb cura.
Les tardes s'aprofiten per fer activitats amb els nens als espais d'educació en el lleure. Els saharauis tenen uns anomenats Centros Recreativos on els nens i nenes acuden després de l'escola per jugar i per trobar-se amb els amics. Aprofitant aquest marc, els alumnes de l'IES preparen activitats amb materials difícils d'aconseguir allà per impulsar noves formes de joc.
Alhora, els alumnes conviuen amb els refugiats a les seves haimes. Les haimes són una mena de tenda de pell de camell i cabra que fa el servei de casa dels saharauis que són al desert. En aquestes cases hi viuen durant uns dies alumnes, professors i saharauis i comparteixen cultura i bons moments. Entre aquests, podem veure com comparteixen el ritual del té, una beguda i una tradició típica saharaui.
Aquests moments de convivència entre cultures i d'organització amb la pròpia aporten un gran sentit a l'acció educativa. Els resultats que el projecte evoca sobre els participants és molt interessant i engrescador alhora. En aquests moments veus com l'educació planteja, un cop més, un paper humà i humanista de la seva naturalesa.
Els elements de convivència, a mode de treball de camp ( i quin camp!) és un dels elements més innovadors que aporta el projecte. Alhora, tota la organització dóna una autonomia als alumnes que no es pot aconseguir a altres àmbits de la vida escolar i, sobretot, la vivència de prop d'una realitat de la que som conscients que hi és però no de la seva dimensió és el fet educatiu més innovador, emmocionant i emprenedor que un IES es pot plantejar.

No hay comentarios:
Publicar un comentario